Wady i zalety piekarników do zabudowy

W kuchniach coraz częściej pojawiają się piekarniki do zabudowy, dlatego wiele osób planujących swoje wnętrza zastanawia się nad wybraniem właśnie takiego rozwiązania. Warto poznać więc wady i zalety instalacji takich piekarników, by decyzja mogła zostać podjęta z pełną świadomością.

Wady piekarników do zabudowy

Na początek krótko o minusach. Piekarniki przeznaczone do zabudowy są trochę droższe niż ich wolnostojące odpowiedniki. Jest to związane głównie z tym, że prezentują one sobą bardziej kosztowne, bo zaawansowane technologie. Wszystko po to, by były niezawodne i aby nie trzeba ich było naprawiać – bo wyjęcie sprzętu z zabudowy może być problematyczne. Do minusów zaliczyć można także instalację takich piekarników, bo wymaga ona wyboru odpowiednich szafek, co może wiązać się z dodatkowymi kosztami – na szczęście jednorazowymi. Skomplikowany może stać się także montaż urządzenia, bo pod uwagę trzeba wziąć np. odpowiednią cyrkulację powietrza i pełne bezpieczeństwo późniejszego funkcjonowania piekarnika. Jako ostatnią wadę wymienić można to, że piekarnik do zabudowy nie jest mobilny: uniemożliwia więc zrobienie przemeblowania, nie można zmienić jego miejsca w kuchni, raczej nie da się też go ze sobą zabrać w czasie przeprowadzki.

Piekarniki do zabudowy – zalety rozwiązania

Wybierając tego rodzaju piekarnik można mieć pewność, że będzie to inwestycja na lata. Po pierwsze będzie on wysokiej jakości, a po drugie umieści się go w naprawdę trwałej aranżacji. Zlikwiduje to więc problem planowania zmian i dopasowywania do siebie kolejnych sprzętów. Piekarnik do zabudowy jest rozwiązaniem zindywidualizowanym – które w można w pełni dopasować do własnych potrzeb. Dlaczego? Samodzielna aranżacja kuchni pozwoli na umieszczenie takiego piekarnika w dowolnym miejscu zabudowy (a nie wyłącznie pod płytą do gotowania). Sprzęt można umieścić na wybranej wysokości, najlepiej na wysokości blatu roboczego: tak, aby się do niego nie schylać i aby mieć na wysokości wzroku pokrętła oraz cały panel sterowania. Takie rozwiązanie nie dość, że zwiększa komfort użytkowania sprzętu, to na dodatek minimalizuje niebezpieczeństwo poparzenia się przez dzieci (bo do niego nie dosięgną). Wyżej umieszczony piekarnik ułatwi także jego czyszczenie. Warto także dodać, że piekarnik do zabudowy wręcz idealnie prezentuje się w nowoczesnej, minimalistycznej kuchni, dodając jej prawdziwej elegancji. Jak więc widać, montaż w swojej kuchni piekarnika do zabudowy posiada zarówno wady, jak i zalety. Dlatego, to od osób urządzających swoje mieszkanie zależy, co jest dla nich najważniejsze i czy plusy minimalizują ewentualne minusy takiego rozwiązania.

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *