Ci z nas, którzy posiadają w mieszkaniu przestrzeń na spiżarnię, są prawdziwymi szczęściarzami. Spiżarnia jest doskonałym miejscem do przechowywania produktów spożywczych., zapasów, przetworów. Jeśli nie mamy na nią wydzielonego miejsca w mieszkaniu, możemy zaplanować ją sami rezygnując np. z wnęki.
Umiejscowienie
Gdzie powinna znajdować się spiżarnia? Oczywiście – w miarę możliwości blisko kuchni. Jeśli mamy duże mieszkanie, to z pewnością taka przestrzeń została już wcześniej zaprojektowana i wydzielona. Jeśli nią nie dysponujemy, możemy wykorzystać także komórkę lub jedną z mniejszych łazienek. Ostatecznie możemy wydzielić ją w danej części kuchni.
Przechowywanie
Pamiętajmy, że spiżarnia w mieszkaniu ma służyć do przechowywania tego, na co niekoniecznie mamy miejsce w kuchni. Optymalnie byłoby, gdyby w spiżarni była nieco niższa temperatura lub w kuchni, ale oczywiście nie zawsze jest to możliwe. Ważne, aby nie panowała w niej wilgoć i było możliwe jak najmniej światła.
Zagospodarowanie
Z racji tego, że na spiżarnię nie posiadamy zazwyczaj zbyt wiele miejsca, musimy maksymalnie wykorzystać przestrzeń, jaką na nią posiadamy. Najlepszym sposobem będzie oczywiście mały regał lub podwieszane półki na całej jej wysokości – to na nich będziemy przechowywać przetwory i lżejsze artykuły. Dół spiżarni warto przeznaczyć na ciężkie artykuły lub pojemniki.
Przy współpracy: http://www.nasokratesa.homeinvest.pl/
Dodaj komentarz