Blaty kuchenne

Blaty kuchenne są miejscem, na którym tak naprawdę toczy się większość kuchennego życia. Dlatego też przy wyborze materiału, z którego mają być wykonane powinniśmy zastanowić się nad jego trwałością, funkcjonalnością i sposobem utrzymania w czystości.

W ostatnich czasach szczególnie popularne są blaty kuchenne laminowane. Wynika to głównie z ich stosunkowo niskiej ceny i zadowalającej funkcjonalności. Wykonywane są z płyty wiórowej pokrytej jednobarwnym lub imitującym inne materiały (drewno, granit marmur) laminatem. Dzięki temu można je dopasować do każdego wnętrza. Niestety, ale blaty laminowane nie są odporne na wilgoć, dlatego dużo lepszym rozwiązaniem są wyroby z marmuru, granitu lub innego kamienia naturalnego.

Blaty granitowe czy też marmurowe są niezwykle efektowne i co najważniejsze bardzo wytrzymałe. Charakteryzują się dużą odpornością na temperaturę, wilgoć i uderzenia. Należy jednak pamiętać, że kamień naturalny wymaga odpowiedniego zabezpieczenia, dzięki temu łatwo utrzymać takie blaty w czystości. Bardzo dobrym rozwiązaniem są także blaty drewniane. Najlepiej gdyby były wykonane z klejonego drewna drzew liściastych, takich jak dąb czy buk. Blaty drewniane są odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Muszą być jednak pokryte lakierem lub zaimpregnowane olejem.

Bardziej nowoczesne są blaty kuchenne z metalu (ze stali lub aluminium). Nowoczesne nie oznacza, że najlepsze. Owszem są odporne na temperaturę i wilgoć i nie ma problemu z utrzymaniem ich w czystości, jednak łatwo się rysują i ulegają wgnieceniom. Do wykonania blatów służą także płytki ceramiczne. W tym celu najlepiej sprawdza się szkliwiony gres porcelanowy lub terakota. Płytki układane są na płycie wiórowej i łączone wodoodporną fugą. Dla bezpieczeństwa krawędzie blatów wykańcza się drewnianymi listwami lub ceramicznymi kształtkami. Ich największą zaleta jest odporność na wysokie temperatury i działanie środków chemicznych.

Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.